Nasz serwis korzysta z plikĂłw cookies, ktĂłrych stosowanie ma na celu uÂłatwienie nawigacji oraz dostosowanie serwisu do preferencji uÂżytkownika. MoÂżliwe jest okreÂślenie warunkĂłw przechowywania lub dostĂŞpu do plikĂłw cookies w przeglÂądarce uÂżytkownika. WiĂŞcej na ten temat dowiesz siĂŞ w dokumencie: Polityka PrywatnoÂści...
Niedokonanie zmian ustawieĂą przeglÂądarki internetowej na ustawienia blokujÂące zapisywanie plikĂłw cookies jest jednoznaczne z wyraÂżeniem zgody na ich zapisywanie.

Zamknij Polityka PrywatnoÂści
Strona archiwalna - repozytorium informacji. Aktualne informacje znajdziesz pod adresem umed.pl

Europejskie Stowarzyszenie Promocji Zdrowia "Pro-Salutem"


we współpracy z Polską Federacją Biotechnologii

oraz Instytutem Żywności i Żywienia w Warszawie

zaprasza na

II konferencję z cyklu "Mity i rzeczywistość w XXI wieku"

"Żywność Genetycznie Modyfikowana 2013"

Warszawa, 23-24 maja br.

 

Udział w konferencji zapowiedzieli m.in.:

prof. dr hab. Andrzej K. Kononowicz, Prezes Polskiej Federacji Biotechnologii, Członek Prezydium Komitetu Biotechnologii Polskiej Akademii Nauk

prof. dr hab. Katarzyna Lisowska, Członek Komisji ds. GMO przy Ministrze Środowiska, Centrum Onkologii - Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie; Oddział w Gliwicach

prof. dr hab. Andrzej Anioł, Zastępca Dyrektora Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy

prof. dr hab. Piotr Węgleński, Dyrektor Centrum Nowych Technologii Uniwersytetu Warszawskiego, Instytutu Biochemii i Biofizyki Polskiej Akademii Nauk

 

Ramowy program obejmuje następujące zagadnienia:

  1. Aktualny stan prawny w zakresie żywności genetycznie modyfikowanej w Polsce i Unii Europejskiej
  2. Koegzystencja upraw tradycyjnych i GMO. Oddziaływanie na środowisko naturalne
  3. Wpływ żywności genetycznie modyfikowanej na zdrowie człowieka
  4. Kontrola urzędowa oraz procedura wprowadzania na rynek produktów genetycznie modyfikowanych
  5. Bezpieczeństwo stosowania produktów genetycznie modyfikowanych w świetle współczesnych badań naukowych
  6. Biogospodarka. Rola biotechnologii w podnoszeniu konkurencyjności polskiej gospodarki
  7. Etyczny wymiar biotechnologii

Organizmy genetycznie modyfikowane mają duże znaczenie dla rozwoju nowoczesnej biotechnologii, którą określa się jako filar innowacyjnej biogospodarki. Najważniejsze sektory gospodarki wykorzystujące GMO to przede wszystkim sektor farmaceutyczny, medyczny, ochrony środowiska, przemysł petrochemiczny. Wydaje się, że zastrzeżenia i obawy opinii publicznej budzi wykorzystanie GMO w rolnictwie i produkcji żywności.

Emocjonalna debata towarzysząca uchwaleniu nowej ustawy o nasiennictwie oraz nowe regulacje prawne GMO w Polsce, obowiązujące od 28 stycznia br. skłaniają do podjęcia dyskusji na temat szans i zagrożeń wynikających z wykorzystania organizmów genetycznie modyfikowanych.


W przypadku pytań pozostajemy do Państwa dyspozycji.

Serdecznie zapraszamy do udziału w nadchodzącym wydarzeniu!

www.gmo2013-mityirzeczywistosc.com

Gabriel Ardelli
Kierownik Projektu

kom: +48 695 737 608
tel.: +48 22 245 33 27


Biuro Konferencji:

tel: +48 22 243 17 33 , fax.: +48 22 742 19 32
info@gmo2013-mityirzeczywistosc.com
www.gmo2013-mityirzeczywistosc.com


 

Drukuj stronĂŞ