Nasz serwis korzysta z plikĂłw cookies, ktĂłrych stosowanie ma na celu uÂłatwienie nawigacji oraz dostosowanie serwisu do preferencji uÂżytkownika. MoÂżliwe jest okreÂślenie warunkĂłw przechowywania lub dostĂŞpu do plikĂłw cookies w przeglÂądarce uÂżytkownika. WiĂŞcej na ten temat dowiesz siĂŞ w dokumencie: Polityka PrywatnoÂści...
Niedokonanie zmian ustawieĂą przeglÂądarki internetowej na ustawienia blokujÂące zapisywanie plikĂłw cookies jest jednoznaczne z wyraÂżeniem zgody na ich zapisywanie.

Zamknij Polityka PrywatnoÂści
Strona archiwalna - repozytorium informacji. Aktualne informacje znajdziesz pod adresem umed.pl
zarządzenie_20_07

Zarządzenie Nr 20 / 2007
Rektora Uniwersytetu Medycznego w Łodzi
z dnia 26 kwietnia 2007 roku
w sprawie diet i innych należności z tytułu podróży służbowych na obszarze kraju.

Na podstawie rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. / Dz. U.236 poz. 1990 / w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności, przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej, z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju / Dz. U. 271 poz.2686 z 2004 r. oraz Dz. U. 227 poz. 1661 z 2006 r. z późniejszymi zmianami / wprowadza się zasady wypłacania diet i innych należności pracownikom wykonującym zadania służbowe poza stałym miejscem pracy, w terminie i miejscu określonym w poleceniu wyjazdu służbowego.

§ 1

Z tytułu podróży służbowej przysługują diety oraz zwrot kosztów :

  • przejazdów z miejscowości stałego miejsca pracy bądź z miejscowości zamieszkania pracownika do miejscowości stanowiącej cel podróży służbowej i z powrotem,
  • noclegów bądź ryczałtu za nocleg,
  • dojazdów środkami komunikacji miejscowej w formie ryczałtu,
  • innych udokumentowanych wydatków.

§ 2

Dieta jest przeznaczona na pokrycie zwiększonych kosztów wyżywienia w czasie podróży służbowej.

  1. Dieta wynosi 23,00 PLN za dobę podróży służbowej. Należność z tytułu diet oblicza się za czas od rozpoczęcia podróży służbowej / wyjazdu / do powrotu / przyjazdu / po wykonaniu zadania.
  2. 2. Przy obliczaniu diet stosuje się następujące zasady:

    a) jeżeli podróż służbowa trwa nie dłużej niż dobę i wynosi
    - od 8 do 12 godzin - przysługuje połowa diety
    - ponad 12 godzin przysługuje dieta w pełnej wysokości,

    b) jeżeli podróż służbowa trwa dłużej niż dobę, za każdą dobę przysługuje dieta w pełnej wysokości , a za niepełną, ale rozpoczętą dobę :
    - do 8 godzin - przysługuje połowa diety,
    - ponad 8 godzin - przysługuje dieta w pełnej wysokości.
  3. Dieta nie przysługuje za czas delegowania do miejscowości, w której pracownik zamieszkuje.
  4. Kwota diety ulegać będzie zmianom w stopniu odpowiadającym wskaźnikowi cen towarów i usług konsumpcyjnych, ustalonemu w ustawie budżetowej na dany rok.

§ 3

  1. Zwrot kosztów przejazdu obejmuje cenę biletu określonego środka transportu z uwzględnieniem przysługującej pracownikowi ulgi na dany środek transportu , bez względu na to, z jakiego tytułu ulga ta przysługuje.
  2. Przy podróży służbowej powyżej 250 km przysługuje przejazd I klasą pociągu pośpiesznego.
  3. Na wniosek delegowanego podróż można odbyć pojazdem samochodowym stanowiącym własność pracownika.
  4. Rozliczenie przejazdu samochodem następować będzie w wysokości stawki 0,20 PLN za 1 kilometr na podstawie "Ewidencji przebiegu pojazdu" załączonej do podlecenia wyjazdu służbowego. Oprócz zwrotu obliczanych na tej zasadzie kosztów , pracownik nie ma prawa do zwrotu żadnych innych dodatkowych kosztów jakie poniósł nawet jeśli ma rachunki, które potwierdzają wydatki. Pracodawca nie zwraca więc wydatków za : naprawę samochodu, miejsca parkingowe, przejazdy płatną autostradą itp.
  5. Rozliczenie kosztów użycia samochodu prywatnego do celów służbowych przysługuje w uzasadnionych przypadkach np.
    • delegowany ma do przewiezienia dokumenty, sprzęt, paczki itp.
    • brakuje dogodnego połączenia / kilka przesiadek /
    • czasowa niedogodność połączeń
    po uzyskaniu zgody Rektora, Kanclerza UM lub bezpośredniego przełożonego.
  6. Waloryzacja stawek ryczałtu za jeden kilometr przebiegu dla podróży służbowych następować będzie w stopniu odpowiadającym planowanemu średniorocznemu wskaźnikowi cen towarów i usług konsumpcyjnych ustalonemu w ustawie budżetowej na dany rok.

§ 4

Za każdą rozpoczętą dobę w podróży służbowej pracownikowi przysługuje ryczałt na pokrycie kosztów dojazdu środkami komunikacji miejscowej w wysokości 20% diety.

  1. 1. Ryczałt ten nie przysługuje, jeżeli pracownik odbywa podróż służbową pojazdem samochodowym / służbowym lub prywatnym /.

§ 5

  1. Za nocleg przysługuje pracownikowi zwrot kosztów w wysokości stwierdzonej rachunkiem.
  2. Ryczałt za nocleg w wysokości 150 % diety przysługuje delegowanemu, który nie przedłożył rachunku z hotelu pod warunkiem adnotacji na delegacji , że nocleg został zabezpieczony we własnym zakresie .
  3. Ryczałt za nocleg przysługuje wówczas, gdy nocleg trwał co najmniej 6 godzin pomiędzy godzinami 21 i 7 .
  4. Za czas przejazdu lub w przypadku gdy pracodawca uzna, że pracownik ma możliwość powrotu do miejsca stałego lub czasowego pobytu, ryczałt za nocleg nie przysługuje.

§ 6

  1. Na wniosek pracownika może być przyznana zaliczka na niezbędne koszty podróży.
  2. Rozliczanie kosztów podróży przez pracownika musi być obowiązkowo dokonywane w terminie 14 dni od dnia zakończenia podróży.
  3. Do rozliczenia kosztów podróży pracownik załącza dokumenty / rachunki, bilety/ potwierdzające poszczególne wydatki, nie dotyczy to diet oraz wydatków objętych ryczałtami . Jeżeli uzyskanie dokumentu / rachunku / nie było możliwe, pracownik składa pisemne oświadczenie o dokonanym wydatku i przyczynach braku jego udokumentowania.
  4. Przejazdy publicznymi środkami lokomocji / np. PKP, PKS / należy udokumentować biletami.

§ 7

Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podpisania z mocą obowiązującą od dnia 01.01.2007 r.

Rektor Uniwersytetu Medycznego w Łodzi
Prof. dr hab. n. med. Andrzej Lewiński

 

Drukuj stronĂŞ